Návod - nažehlovačka medvídek

Ahoj,

dnes pro vás mám návod, jak si vyrobit nažehlovačku ve tvaru medvídka. Primárně je návod určený pro majitele plotru Silhouette (Cameo i Portrait), ale vyrobit si ji může každý. Místo pohodlného vyřezávání mašinkou budete stříhat.

Medvídek je samozřejmě originální z mého ateliéru :-) stejného nikde nenajdete.

materiál:



kousek látky
oboustranně nažehlovací vlizelín (ten s papírkem neboli pavučinka, já použila originální od www.forart.cz)
barvy na textil (já použila barvy od Silhouette - www.forart.cz)
gelová tužka na textil


střih na medvídka ve formátu JPG pro ty, kdo nemají plotr
silhouette free file - soubor pro plotr

---------------------------------

Než se dostanu k vlasnímu postupu, musím vám napsat něco o barvách na textil, které se jsou přímo od výrobce Silhouette. Měla jsem možnost vyzkoušet 4 odstíny a zde je verdikt.

Černá barva je dokonalá, překryje jakoukoliv látku, aplikace velmi pohodlná, fakt super.

Bílá, růžová a modrá ode mne dostávají až tak trojku. Asi šetřili na pigmentu, protože opravdu nejsou absolutně vhodné na tmavý textil. Pokud chcete použít tyto barvy na tmavý textil, samozřejmě to jde, ale nesmíte šetřit. Roztírají se báječně, pracuje se s nimi opravdu pohodově. Jen to, že je třeba dát velkou vrstvu mi trochu vadí. Protože je člověk spotřebuje asi rychle. 

Dnešní test probíhal pouze ve formě malování na textil. Uvidíme jak si polepší v dalším projektu, kde budu barvy nanášet přes šablonu.

postup:

1. připravte si obdélníček látky a stejně velký obdélník vlizelínu - velikost nechávám na vás, můj medvídek je 9cm široký, 13cm vysoký, ale můžete udělat i větší nažehlovačku



2. lepivou stranou nažehlete vlizelín na látku


3. připevněte připravený obdélník na lepivou podložku a vložte do plotru (v této fázi vy bez plotru pokračujete jinak, předlohu medvídka si vystřihnete, překreslíte na papírek z druhé strany látky a medvídka vystřihnete)


4. otevřete si připravený soubor - odkaz na něj naleznete na začátku tohoto návodu - a upravte si velikost dle potřeby

5. látku řežte modrým nožíkem, já volila rychlost 4, hloubku nožíku 7 - POZOR protože jsem nestrhla papírek, kdo ho sundá dejte nanejvýš 6, mě se to lépe řeže s tím nalepeným vlizelínem, výrobce doporučuje vlizelín sloupnout 

POZOR nechte tam také papírek, pokud budete malovat obličej na nenažehleném medvídkovi, protože barvy se zažehlují a mohli byste si omylem přižehlit medvídka kam nechcete






6. takto vypadá vyřízlý medvídek po sundání nepotřebné látky kolem - nyní nezbývá nic jiného než medvídkovi domalovat obličej - nezapomeňte obličej nechat zaschnout a poté zafixovat přežehlením na střední stupeň žehličky přes kousek látky nebo přes pečící papír


 7. posledním krokem je strhnout papírek a nažehlit přes pečící papír nebo utěrku medvídka tričko, mikinu a podobně



Doufám, že se vám návod líbil, příště si vyzkoušíme vyříznout šablonu, přes kterou budeme nanášet barvu na textil.

Takových nažehlovaček si můžete vyrobit velikánskou hromadu. Můžete využít šablony od výrobce nebo malovat a upravovat své. Je to zábava a takto můžete ozdobit dětem i sobě mnoho triček, mikin, kšiltovek a nebo třeba tašek.


KateCrafts

4 comments:

  1. Katko, prosím, můžeš dát odkaz přímo na ten vlizelín, já ho tam nemůžu najít? Díky. Jsem zvědavá na výrobu šablon, to mě zajímá o něco víc... :-)

    ReplyDelete
  2. přímý odkaz je zde - http://www.forart.cz/Specialni-material-tetovaci-magneticky-zlaty/191-Přenášec%C3%AD-zažehlitelný-materiál-na-textil-netřepavý-okraj

    ReplyDelete
  3. Katy, potřebuji vaši radu. Dneska mám broučka doma, tak jsem jej chtěla vyzkoušet na medvídkovi - Nastavuje se někde, odkud má plotter řezat? Začal mi řezat mimo mřížku :-( šablona v počítači byla schálně až jakoby od toho druhého čtverečku a nůž začal řezat ještě mimo mřížku. Teď nevím, co s tím. Poradíte?

    ReplyDelete
  4. Zdravím Majko, počátek řezání si plotr nastavuje sám, tedy například když mám na obrazovce pět motýlů tak si sám vybere u kterého začít. Důležité je tedy mít obrázek na obrazovce v tom rastru tedy na pracovní ploše, ale to píšete, že jste měla a obrázek vám tedy nepřesahoval na tu šedou plochu kolem. Je to trochu záhada, mě to většinou dělalo, když jsem zvrzla polohu obrázku dala jsem si A4 papír na stojáka a trubka jsem měla obrázky na A4 na ležato, ale aby sám si dělal co chce to nee.

    Zatím jsem se s tím jinak nepotkala než takovou svou chybou. Zkuste klasické zapnout vypnout a když to nebude fungovat tak pak jen poradím email na forart panu Zemanovi, který je větší profík než já obchod@forart.cz. Kdyžtak mi ale nejdřív pošlete print screen celé vaší obrazovky jak to tam máte přesně nastavené můj email je obchod@broucek.cz třeba když to uvidím příjdu na to, pročpak zlobí.

    ReplyDelete

Instagram