Návod jak pracovat s hladkou zažehlitelnou folií

Ahoj, opět vám přináším návod jak na Siluetku respektive co se dá dělat s takovou věcí jako je hladká zažehlitelné folie. 

Folii naleznete v obchůdku For Art klik SEM.

Oficiální návod ze stránek Silhouette America je ZDE.

Ukážu vám trochu jiný způsob než mají Američani. Mě se ten jejich nelíbí, protože prostě plácají děsně moc materiálu - to všechno co dají stranou po vyříznutí srdíčka jak vidíte ve videu vyhodí.

Jde to i jinak. No jim by ze mě možná vstávaly vlasy hrůzou, ale můj způsob je šetrný, pohodlný a funguje taky :D a o to jde.

Takže nejprve jsem si zvolila dvě folie, měla jsem k dispozici černou a červenou. Můj projekt měl být nejprve nažehlení motivu na klasickou reklamní tašku. No nakonec jsem nažehlovala na bavlněnou látku (z té ušiju tašku), protože reklamní taška byla z polyesteru a ten se žehlením samozřejmě škvaří a když nedáte správnou teplotu - vyšší - při zažehlení motivu, tak vám nechytne. Takže moje první rada volte nejlépe 100% bavlněné materiály.


Když vezmete folii do ruky, tak jedna strana je matná, druhá lesklá. Tou matnou se vyřezaný tvar pokládá dolů - právě ona je lepící a ta lesklá, to je přenosová folie, která se pak odlupuje. Ovšem do plotru se vkládá lesklou dolů, proto pozor je třeba vyřezávat tvary zrcadlově. Ono to je taky proto, že ta lesklá to je přenosová folie a ta se v originálním postupu nesmí proříznout, no já se s tím nemazlím a řežu to skrz. 

Pro dekoraci tašky jsem si vybrala krásný motiv I love moustache - v ikonách. Motiv je koupený v oficiálním obchodě .


Abych neplácala materiál, tak jsem jednoduše folii nalepila na lepící podložku, zvolila jsem nejprve nožík 1 jako to mají oni, ale to byla chyba. Když jdete proti proudu, musíte nastavit všechno jinak :-)

Takže moje nastavení nakonec bylo nožík 6 a tloušťka 33 a rychlost 7. Asi by šlo dát menší tloušťku materiálu, ale s 33 nic nezkazíte a ani podložku neproříznete.

Obrázek jsem řezala samozřejmě nadvakrát. Nejprve z červené folie srdíčko a potom z černé zbytek.


Takto vypadaly moje vyřezané tvary. Asi si říkáte jak jen ona dostala tu folii z motivu, no úplně jednoduše.


                                  



Položila jsem motiv na dané místo, přez něj látku a přežehlila, byl to skoro nejvyšší stupeň žehličky, samozřejmě bez napařování. Když jsem zvedla látku, bylo vidět, že se na motivu udělaly mini bublinky, to se pomalu odlepovala ta přenosová folie, stačilo jen nehtem folii sundat a dožehlit dohladka. Doporučuji žehlit na nějaké tvrdé podložce. Já mám kvůli nažehlování textilních výztuh stále v pracovně kousek desky mé kuchyňské linky, prostě co truhlářovi zbylo, vy můžete použít třeba velké dřevěné prkénko. Ono, když budete zažehlovat na pevné ploše, bude to pěkně rovné. Žehlící prkno je měkké a na takové zažehlování nevhodné.



POZOR!!! Můj úsporný postup jde pouze v případě takto jednoduchých tvarů!!! Pokud budete řezat složitější tvary, nápisy a podobě, rozhodně zachovejte postup doporučený výrobcem, protože prstem sloupávat přenosovou folii z drobných výřezů a hledat jak to bylo jak to mý být umístěno, to by nebyla legrace.


Snad se vám návod líbil a vy se pustíte do nějakého podobného tvoření.








KateCrafts

1 comment:

  1. Nedávno jsme si nechávali vyrobit reklamní tašky pro náš eshop a musím říct, že byl celkem oříšek navrhnout nějaký pěkný design. Ty jsi to zvládla možná i lépe než my a dokonce i v domácích podmínkách, jsi šikulka! :)

    ReplyDelete

Instagram