Amerika se na nás valí

Krásný den, dnes nemám žádný odkaz, dnes si jdu postěžovat.

Amerika se na nás valí. Všude samý kýčovatý Santa Claus, Coca cola kamion a další hnusy, ze kterých je mi zle. Marketing nadnárodních společností je dokonalý. Všude se to na naše děti - a i na nás - hrne.



A co my? No upřímně, když vidím na internetu fotky interiéru českých domácností a po Mikuláši stále visí někde punčocha nad krbem či v obýváku. Když vidím blikajícího Santu jak visí na okapu rodinného domu, to je taky lahůdla. Tak si říkám dobře nám tak. Jak tupé ovce kopírujeme to co nám společnosti servírují. Pak se asi není čemu divit. Jen tak dál nás společnosti dojte jako tupé ovce. Dál nás nechte pást na svých produktech.

Coca cola kamion to je bomba mezi vším, jen vezměte české dítko za Santou, posaďte mu ho na klín a pak se snažte mumlat něco o Ježíškovi. Ne nechci zde přednášet na téma dokonalé české vánoce, ale upřímně co jsou české vánoce, když si dítko o dárek řekne Santovi?

Reklama je silná a Češi jsou slaboši. Podlehli jí dokonale. Pár jedinců, kteří se zuby nehty drží a nekoupí dítku vysněnou plastovou Barbínu a příšerného plastového robota, zde je, ale ve škole a školce se potom takové děti cítí méněcenné, protože oni dostali knihu nebo stavebnici. To je pak velmi ošemetná situace.

Co si o tom myslíte vy? Jaký je váš názor na zatahování amerických zvyků do našich vánoc? Taky vám to leze krkem?

KateCrafts

4 comments:

  1. Katka, pripájam sa k tebe...aj Slováci podliehajú amer. trendu :-D , čo je veľká škoda. Hlavne mladé rodiny, kde deti nepoznajú umývanie a leštenie čižmičiek v podvečer príchodu Mikuláša miesto pančuchy na krbe...písanie listu Ježiškovi miesto šepkania svojho priania Santovi...zdobenie príbytku Barborkami...pečenie a zdobenie medovníčkov...pečenie oblátok...a mnoho iných krásnych vian. zvykov, na ktoré rada spomínam...
    Každému dieťaťu prajem, aby vo svojej dospelosti si radi spomenuli na svoje naj...Vianoce... krásne prežitie predvianočného času...

    ReplyDelete
  2. Kačko, u nás jako u těch dinosaurů přežívají ty české zvyky. Snad i proto, že poslední 4 roky u nás skoro vůbec neběží televize a tak nás všechny ty reklamy na coca-colu a santové minou. Bohužel jen ta masáž před dětskými pohádkami, je nepominutelná. zatím naštěstí bez vykřikování, že bez zrovna téhle hračky se neobejdeme. Jen se trošku začínám bát, jak to bude až náš junior nastoupí do školky. Ale snad zůstanou jen ti roboti jako dětské přání a školku jsme vybrali takovou, kde na dveře nebude ťukat podivný tlustý pán v červeném kožichu, ale ovoce a sladkosti přinese Mikuláš.

    ReplyDelete
  3. Díky moc za komentáře, to jsem ráda, že nejsem sama, kdo má takový pocit. U nás taky převládá klasika, žádný Santa na okapu, malujeme dopis ježíškovi za okno, stromeček zdobíme ráno na Štědrý den akorát to zlaté prasátko nějak nevidíme, protože se cpeme vinnou klobáskou k obědu, jelikož nemáme rádi luštěniny :D a coca colu domů nekupujem, pouze na mejdany nebo když je střevní problém. Takže kamione papá a všem přeji krásné prožití předvnočního času. Jo a neuklízím, uklizeno mám běžně, tak se prostě nehoním a mám klid!

    ReplyDelete
  4. U nás je taky kapr, salát, vinná klobása,cukroví.Na stromečku máme ozdoby ještě po prababičce,umělé i pravé svíčky,pod stromečkem betlém z první republiky....Máme rádi české Vánoce. Santu nikde nemáme, jen jsme domů pustili soby, protože jsem dělala kdysi pro švédskou firmu a sobíky si holky zamilovaly.Tak je mají v pokojíčku filcové .Co se mi ale nelíbí je tzv.vzkříšení "Českého Ježíška " . Kouká na mě na poště , když jdu odeslat balíčky.....je divně zhmotnělý do podoby nějakého kluka jako z omalovánky.Nechápu proč musel dostat podobu ala Santa.Ježíška přeci nikdy nikdo neviděl.Byl jen v vidět v kostele jako miminko v jesličkách v betlému v době Vánoc. Co vy na tuto aktivitu ?
    A jinak ke komerčním dárkům, můžete dítě chránit jak dlouho chcete, kupovat mu hračky dřevěné a vkusné ale bohužel bude vypadat meźi dětmi ve škole jako blbec,nebo chudák.Děti jsou kruté.My jsme tedy kupovali Lego a stavěli si s dětmi,starší nikdy Barbie nechtěla ale malá si s nima krásně hraje.Dokonce se naučila trochu kvůli nim háčkovat.....izolovat se hold dlouho nedá.....ale dítě si samo najde cestu, uvidíte ...a to myslím v dobrém :o)

    ReplyDelete

Instagram