MY NEW BLOG

If you are english speaking visitor please go to my new blog www.katecrafts.com

Kate

Tuesday, December 6, 2011

Trocha inspirace na vánoční pečení


Krásný den,
dnes mám chuť mlsat!! Tak pro vás mám, trochu inspirace na vánoční pečení. Recepty jsou  z mé domácí sbírky a také od kamarádek.
Já jsem ještě nezačla péct, času je dost a akorát by nás to lákalo na ujídání :D Vy už pečete?
--------------------------------------------------------------------------
můj recept na vínové cukroví, klasické velmi oblíbené

280g Hery
280g hladké mouky
6 lžic bílého vína jakéhokoliv(nedoporučuji sladké)

- udělat těsto - fakt se nejprve hodně lepí, ale ono se to poddá :-) nechat přes noc uležet, poté vyválet na pomoučněném válu tenké těsto (ono se to nafoukne)  a vykrajovat tvary, upéct (já peču na  150stupňů) a horké obalit v moučkovém cukru
- volte jednoduché tvary typu srdíčko, kolečko atd, cukroví se nafoukne, takže drobné tvary se ztratí
-------------------------------------------------------------------------
recept od kamarádky Moniky na ihned měkké perníčky (cca 60 kousků)

400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
50 g másla nebo Hery
2 vejce
2 lžíce medu
lžička jedlé sody
lžička mletého perníkového koření*
kakao (nemusí být)**

* Všude píší dát jednu lžičku, ale já tu vůni perníkového koření tak miluji, že jich tam obvykle šoupnu více. Do těchto perníčků jsem dala 4 lžičky od Vitany a bylo to doooost. Takže příště uberu, ale jedna se mi zdá málo.

** Kakao jsem tam nedala, a přesto byli sami o sobě dost hnědé.
Zpracujeme těsto a necháme odležet v chladu asi 2 dny. Rozválíme na plát silný cca 3 mm a vykrajujeme (u nás frčí mašinky a kočky - trochu netradiční vánoční motivy, ale když je prcek miluje, tak proč ne). Potřemem bílkem a pečeme na 200°C. Moje trouba peče dobře, takže po 5-6 minutách jsem vyndavala. Záleží na velikosti motivu.
Kdo chce, může zdobit bílkovou polevou (140 g moučkového cukru - 2x prosít přes sítko, 1 bílek, trochu citronové šťávy). 
--------------------------------------------------------------------------------
můj recept na pracny , které se fakt nepřilepí na formičku!!

200g hladké mouky
90g cukru moučka
80g mletých oříšků
160g másla
1 celé vejce
2-4 lžíce kakaa
1/2 lžičky skořice

- vše smíchat, nechat přes noc uležet
- do nijak nevymaštěných, nevysypaných formiček napěchovat - zarovnat do roviny
-  upéct 150-180 stupňů
- teplé vyklopit jde to parádně snadno a obalit v cukru moučka - ten není psán výše v ingrediencích, toho si nasypte do misky dle potřeby

--------------------------------------------------------------------------------

 recept od kamarádky na vanilkové rohlíčky, které jsou prý božské!!

150g hladké mouky
2 lžičky cukru (pozor, ne víc!)
50g mletých vlašských ořechů
100g másla (ne Hera či jiný tuk)
1 žloutek
- zpracovat těsto a nechta odpočinout (stačí hodinku), tvořit rohlíčky, upéct a obalovat v cukru moučka smíchaným s vanilkovým cukrem

------------------------------------------------------------------------------

recept od kamarádky, oříškové dortíčky

100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu, 4 bílky, 100 g strouhaných oříšků, 80 g polohrubé mouky 
V misce utřeme máslo do pěny, přidáme cukr a žloutky a třeme asi 10 minut.  Potom přidáme vanilkový cukr, rum, lehce přimícháme tuhý sníh z bílků, jemně nasekané oříšky a polohrubou mouku. Těsto rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech asi do výše 1 cm a upečeme. Vykrajujeme z něj kolečka, dvě a dvě slepujeme, plníme krémem a zdobíme polevou. Nejvhodnější je opět oříškový krém a oříšková poleva.
Upozornění: tyto dortíčky nelze dlouho skladovat


-----------------------------------------------------------------------------
a další recept od kamarádky na kokosové kuličky, takzvaně žravé :-)

250g másla
200 g cukr moučka
100 g kakao
100 g kokos - jemně mletý
1 bílek
- vše smíchat na těsto
- z těsta kuličky cca 2 cm v průměru obalujeme v kokosu. Na obalování tak 80-100 g kokosu.





3 comments:

  1. ty jo, to vínové vypadá dobře, ale tam se fakt nedává soda ani prášek do pečiva?

    ReplyDelete
  2. fakt takhle to stačí :-) je to ze začátku děsně lepivé testo, ale to se uhňácá a je v pohodě :-) jo a udělá se z téhle dávky hodně moc cukroví :-)

    ReplyDelete
  3. ...vínové poznám...piekla ho už moja mamička a aj u nás nesmie na sviatky chýbať...

    ReplyDelete