Fixologie aneb které fixy jsou ty pravé?

Ahoj,

rozhodla jsem se napsat tento článek, protože mne dokonale vytočily fixy Spectrum Noir, které se v naší republice prodávají krátce přes rok. Já sama jsem majitelkou několika sad, ale už bych si je nekoupila. Během toho necelého roku, mi již osm z nich komplet vyschlo!! Jsem občasný vybarvovač razítek. Takže to rozhodně nemůže být z důvodu vypsání. Skladovány jsou na stole v suchu, čistu mé pracovny, na stojáka, kvalitně zacvaklé, navíc vyschly tři z těch, které jsem si kupovala letos v Dubči. Takže je mám  od listopadu!



Jelikož jsem ale věčný experimentátor, také jsem si koupila pár PROMARKER fixů a COPIC CIAO a ježíšek mi nadělil COPIC SKETCH (jednu malou sadu o počtu 12 fixek). Tak jsem vám připravila takové malé srovnání, když už to sysliště fixů mám doma. Je to srovnání laika, uživatele. Ne, opravdu nejsem nikým sponzorována :D

Všechny čtyři druhy fixů jsou na stejném principu. Jsou to lihové fixy, laicky řečeno líh spolu s barvou v nich způsobuje, že se mezi sebou krásně mísí. Ke všem fixkám navíc ještě existuje takzvaný BLENDER, který má funkce hned dvě může zajistit ještě hezčí přechod mezi barvami a také je něco jako zmizík, dokáže ubrat z nanesené barvy.

Ještě něco k používání. S fixy se pracuje tak, že vymalováváte postupně, protože kdyby jste vymalovali velkou plochu, zaschne vám její začátek a vy nemůžete správně využít vytvoření přechodu barev. Proto vždy postupujte pomalu a postupně. Celkem nezáleží na tom zda začnete od tmavých nebo světlých barev. Já začínám jednoduše odshora dolů.

Dejte si pozor, abyste vždy malovali na kvalitní čtvrtku. Musí být schopná pojmout více vrstev barvy, kdyby byla nekvalitní, tak se vám bude hrudkovat a trhat nebo se vám bude hodně propíjet barva do stran mimo linii razítka.

Také vždy razítkujte rychleschnoucím inkoustem nebo pomaluschnoucím embosovatelnám, ale pak vždy razítko oembosujte třeba průhledným práškem, jednoduše proto, aby se vám linie nerozpily.

Nebudu zde psát referát na téma počet barev v jednotlivých sadách, o číslování. Ale co bych ráda zmínila je složení sad Spectrum noir - je takové zmatečné, ačkoliv jsou fixy z jedné barevné skupiny vždy v jednom balení, tak spolu až zas tak nekorespondují. Když jsem se podívala na stránky výrobce spadla mi čelist, mají širokou barevnou paletu a v setech jsou tak divně namíchané. 

Všechny čtyři druhy fixů mají tenkou a širokou špičku. Copic Sketch ji má nejtenčí, upřímně s ní se mi nejlépe maluje - zejména detaily, ale ani ta tenká špička od Copic Ciao nebo Promarkerů není špatná. Spectrum noir je náchylný k jejímu zničení - třeba má oblíbená světle modrá ji má takovou rozmáčklou, jako by ji bralo malé dítě a zatlačilo, znáte to co udělají fixy, rozplácne se špička.

Obrázek náhodně vybraných fixů. (foceno na té super podložce od Tima Holze)


Otevřené fixy.


Co se týká celkového tvaru fixů tak Copic Sketch a Spectrum noir jsou hranaté a to je prostě super, nemusíte je honit po stole, Copic Ciao i Promarker se rádi kutálí.

Co se týká víček, tak jsou všechna v pohodě, ale rozhodně TOP je u mě v tomto Promarker, protože má na konci, který má tenkou špičku fixu - tenké víčko, které se zužuje a na druhém konci má široké, takže bez dívání na fix hned víte, kterou stranu otevřít, zrychluje to práci - dobrá vychytávka. Ostatní fixy mají obě strany shodné.

A co se týká plnění vyschlých barev, tak Spectrum, Copic  jsou plnitelné, Promarker nejsou. Tedy alespoň jsem nikde neviděla možnost naplnění.

Tak už víte co budu testovat a jdem na to, vybrala jsem si obyčejné dřevěné razítko kytičky od Aladine.  K tomu obyčejný razítkovací polštářek taky od Aladine.

Natiskla jsem si čtyři kytičky, vybrala jsem si vždy dvě spolu korespondující fixy - tedy fixy ze stejné barevné skupiny. Nevím proč vždy spolu nejlépe reagují fixy ob číslo, třeba 503 a 506 apod. Ale mé sysliště není tak bohaté a spectrum má pitomé fixy v sadách, takže u spectra jsou to fixy cca o 4 stupně od sebe a u Copic Sketch o 3 stupně, takže stejně jsem zvolila Copic Ciao i Spectrum, aby byl test co nejvyváženější.

Zde je výsledek, malovala jsem tak, že jsem nejprve nanesla světlou barvu pak tmavou (jen od středu) a přechod opět přemalovala světlou. Střed kytičky není vymalovaný.

Už na první pohled je vidět, jak špatně spectrum reagují mezi sebou, onen ostrý přechod je na nic. Ostatní fixy  mezi sebou reagují dobře. Je možné, že kdyby bylo v setu více bližších barev, tak by reakce byla jiná, na ukázkách prodejců můžete vidět, že oni často mají krásné přechody, ale oni vám už neřeknou, že si objednali všechny barvy a mají to předkreslené.


Copic Ciao - přechod je plynulý, fixa má hodně vlhký štěteček, dobře se  s nimi maluje, jen kdyby se tak nekutálely. Mezi sebou reagují krásně, jsou to cenově dostupné kvalitní fixy, doporučuji je všem, kdo chtějí malovat, ale nechtějí vyhodit fixy za měsíc. Nevím jak vysychají mám je krátce.


Promarker - přechody jsou plynulé i ne mezi sebou blízkými barvami, trochu hůře se s nimi pracuje na velkých plochách, na malých jsou super. A taky se kutálí. Jsou to kvalitní fixy, ale dosti drahé a mám takový pocit, že jsou snad i lepší pro ty designéry a architekty, pro které byly vyvinuty, než pro nás, kteří jen tak malujeme. Za ten rok a půl co je mám mi vyschla jedna fixa.


Copic Sketch - patří mezi těmito fixy k nejdražším a je to znát, i mezi sebou více vzdálené barvy se dají celkem pěkně sladit. Jsou to mí favoriti. Zejména kvůli tomu krásně pevnému a úzkému štětečku. Mám je krátce nevím jak vysychají. Jsou dosti vlhké, takže mají opravdu dost barvy pro reagování.



Spectrum noir - tak ráda bych napsala, tohle jsou fixy pro vás, kdo nemáte na rohazování, ale nenapíšu. Zde platí zlaté pravidlo - "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci". Fixy mezi sebou nereagují moc dobře, nejsou dost vlhké, maluje se s nimi dobře, když nechcete více odstínů prolínat.  Ale jednou barvou malovat, na to stačí fixy z papírnictví. Drží se parádně, špička je fakt fajn, nekutálí se, ale to vysychání a špatné reakce mezi sebou mě štvou.



Tak to je asi vše co jsem chtěla k fixkám napsat. A výsledný žebříček, na prvním míste COPIC SKETCH, druhé místo shodně COPIC CIAO a PROMARKER, a na posledním místě SPECTRUM NOIR.

Tento test je můj osobní, nejsem ničím ovlivněna, nejsem vymalovávací profík a maluju chvilku. Berte to prostě jako ukázku co jde a co ne s kterými fixkami.


KateCrafts

2 comments:

  1. Super článek, Katko. Já mám PROMARKERY a jsem s nimi maximálně spokojená. Mají i metalické odstíny a také neonové odstíny a dají se sehnat i u nás v široké škále barev (já kupovala sady u Didi a další kusovky na http://www.art-creative.cz/kresba-promarker-touch-marker-c-780_947_1352.html). Mám asi 45 odstínů a postupně si dokupuji další. Mám je již přes rok a zatím mi žádná nedopsala. Je pravda, že jsou trošku dražší ( jedna vychází asi na 61 Kč), ale v těch sadách vyjdou od 50 do 55 Kč - podle toho, kolik je v sadě kusů. Navíc mají ještě takové ultra tenoučké nástavce (většinou jsou v té sadě), které nasadíš na tem tenčí konec a mamš z toho "mikro fixu". To mně asi u Promarkerů nadchlo nejvíce. Tak to jen doplnění k Promarkerům :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. díky za doplnění, Promarkerů mám taky jen pár, kvalitativně si myslím, že jsou prostě jako Ciao, dobře se s nimi pracuje :-) a cena je fajn. Je to ale děs co, člověk by potřeboval nejlépe všechny barvy :D

      Delete

Instagram